Вие сте тук

В Търговище откриха обучителен център по Програма „Глоб@лни библиотеки – България”

Ученици от различни училища в Търговище се включиха в познавателната игра „Знам къде и мога", организирана от Регионална библиотека „Петър Стъпов" в Търговище. Задачата на участниците беше да открият в глобалната мрежа правилните отговори на 10 въпроса. Образователната игра се проведе в залата, оборудвана с компютри по Програма „Глоб@лни библиотеки - България". „Google ми даде отговор на въпроса кои са архитектите на Партенона, но днес получих и друг урок: трябва да задаваме правилен въпрос, за да получим верен отговор. В мрежата има много информация, но трябва да знаеш как да я търсиш, защото понякога отговорите заблуждават", сподели участничка в състезанието.

Ученици от Професионалната гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов" изнесоха открит урок в новия обучителен център, оборудван с компютри по програмата. Те демонстрираха уменията си за изготвяне на презентации и споделяне на информация през Skype.

С двата урока Регионална библиотека „Петър Стъпов" в Търговище откри официално на 21 февруари 2011 г. обучителен център, оборудван с 25 компютърни конфигурации, предоставени от Програма „Глоб@лни библиотеки - България", които ще се използват безплатно от читателите в библиотеката. На откриването водосвет отслужиха епископ Йоан и ставрофорен иконом Славчо Проданов.

Гости на тържеството бяха кметът на Търговище д-р Красимир Мирев, председателят на Общинския съвет Николай Даскалов, представители на общинската администрация, общественици, журналисти.

На 22 февруари 2011 г. беше открита и зала с компютри в читалище „Михаил Донев" в с. Лиляк. Иванка Славчева, която е на 67 години, показа на своите съселяни как се свързва и разговаря с дъщеря си по Skype. Кметицата на селото Пенка Пенева поздрави присъстващите и благодари за придобивката. Тя призова хората да посещават още по-често библиотеката и да се възползват от възможностите за безплатен достъп до информация.

Targovishte_opening.jpg