Вие сте тук

Обучение за граждани в Калояново

От 2 ноември 2011 г. започна обучението на граждани за придобиване на компютърна грамотност в центъра по програма "Глобални библиотеки" към НЧ "Искра-1921" - село Калояново, Пловдивска област.

За улеснение на участниците и съобразявайки се с ангажиментите и възрастта им, обучаващите се бяха разделени на две групи.

В първата група, която се състои от 6 човека, бяха включени по-възрастните участници, които до този момент не бяха се докосвали до компютър. Най-трудно за тях са оказа  "опитомяването" на мишката. В рамките на 20 учебни часа те се запознаха с основните характеристики на компютърната система, придобиха умения за работа в Интернет и набавяне на необходимата информация от всякакъв род, провериха своя здравноосигурителен статус, платиха дължими суми по електронен път, публикуваха обяви. Всеки от обучаващите се вече има лична електронна поща и Skype акаунт. За тези от тях, които имат близки в чужбина, най-вълнуващият момент беше първият разговор с тях чрез Skype.

Във втората група - 5 човека - се записаха хора на различна възраст, които имаха минимални познания и умения за работа с компютър, но желаеха да ги развият и усъвършенстват. Занятията с тях се концентрираха основно върху работа с най-новата версия на операционната система.

Ползата от проведения курс е двустранна. Обучаваните придобиха самочувствие на можещи и знаещи граждани на глобалния свят, които са в състояние да се справят с новостите и изпитанията. За читалището ползата е в спечелените нови приятели и поредното доказване на неговия авторитет, роля и място в живота на общността.