Вие сте тук

Ден на християнското семейство и младеж в енорийския просветен център "Св.Иван Рилски" в с.Труд, Пловдивско

Ден на християнското семейство в с. Труд

По случай празника "Въведение Богородично" - ден на християнското семейство и младеж, по инициатива на читалище "Светлина 1929” с.Труд,в енорийския просветен център "Св.Иван Рилски", се проведе беседа "Християнското семейство като огнище на възпитанието". Съвместната инициатива се осъществи в часа по "Религия" на учителката-богослов Екатерина Тошева, която презентира урока пред няколко класа от ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" с.Труд, Пловдивско, с партньорството на библиотеката при НЧ "Светлина", с техника придобита по програма „Глобални библиотеки“- България. 

Беседата започна с въведителните думи на библиотекарката Светла Божилова, която разясни на децата важността на семейството в структурата на обществото ни. Как в добрата семейна среда са израснали видни български личности, останали паметни с делата си в родната ни история. Споменаха се имената на видни наши възрожденци и патриоти повлияни в домашното си възпитание от добрия пример на своите родители.

Учителката г-жа Тошева разкри смисъла на празника "Въведение Богородично". Направи паралел между светото семейство на Св.Йоаким и Св.Анна, с малката Дева Мария и християнските семейства на известни Св.Отци, като Св.Василий Велики, Св.Григорий Богосров и др. Разясни ползата от вярата в Бога при възпитанието на подрастващите в християнското семейство. Как в такава атмосфера, при аморалното влияние на съвременната субкултура, само християнското възпитание може да изгради здрави и силни личности в нашето общество. На децата се дадоха примери за добродетелите, които се възпитават в религиозна семейна среда. Посочиха се опасностите от липсата на родителски контрол при формирането на детската личност и характер. 

След това на учениците беше прожектиран филма "Притчи", в който се визираше поведението на едно дете правилно възпитано в християнска любов към Бога и ближните. Срещата завърши с личния разказ на Янка Константинова, потомка на стар свещенически род в селото, за това как в детството си е получила добро християнско възпитание и изградено съзнание от своя дядо-свещеник и своите религиозни родители.  Тя говореше за важността на приемствеността между поколенията за доброто домашно възпитание в Христов дух. Беше подредена и изложба от книги, посветени на празниците и обичаите в България, от фонда на библиотеката и изложба от ръководелия . Гости на събитието бяха: Директорът на училището г-жа Тоня Коева, зам. Директорът г-жа Албена Пенелова, учителят по музика г-жа Нели Атанасова и учениците от 5-8 класове.