Вие сте тук

На Празника на билките и лечителите в с. Бяла, община Сливен в местното читалище бе открита и компютърна зала по Програма „Глоб@лни библиотеки - България”

От 2000 г. всяка година на 24 юни - Еньовден Фондация „Съхраняване духа на българина", читалище „Хр.Ботев" и кметството на с. Бяла, община Сливен организират Празник на билките и лечителите. Според народния календар това е най-големият билкарски празник. Празникът е посветен на слънцето и борбата срещу болестите. Смята се, че на този ден слънцето вече е достигнало своя зенит и преди да слезе по-ниско, се окъпва в живата еньовска вода. Заедно с него се къпят и всички болести. Според поверието срещу Еньовден билките придобиват най-голяма лечебна сила. Затова на този ден е най-масовото им събиране. От направените билки се правят "еньовски" китки и венци, увива се голям венец, през който се провират всички за здраве. Изпълняват се предавани от поколение на поколение местни ритуали „Мълчана вода" и „Еньова буля", правят се наричания. Празникът отдавна се е превърнал в емблема на селото.

В програмата на празника бе включена и официалната церемония по откриването на компютърната зала в читалището, оборудвана по Програма „Глоб@лни библиотеки - България". Гости на събитието и на уникалния празник на билките и лечителите бяха областният управител на Сливенска област Марин Кавръков, Христо Карабекиров - зам.-областен управител, Петя Руменова - секретар на община Сливен, Дора Ескидарова - началник отдел „Култура и вероизповедания" в Община Сливен, Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни" в Сливен и регионален координатор на Програма „Глоб@лни библиотеки - България" за областта, общински съветници, доброволци от Корпуса на мира, читалищни дейци и библиотекари от гр. Сливен и областта, много граждани.

Празникът на билките и лечителите бе открит от кмета на с. Бяла Жельо Желев. Детската фолклорна група към читалището изпълни традиционните ритуали и наричания. Празникът продължи с изпълнения на танцовата формация за автентичен фолклор към читалището.

opening_byala_24_06_2011_small.jpg

След уникалните изпълнения областният управител М. Кавръков поздрави жителите на селото и пожела празникът да продължи да се провежда и в бъдеще, защото само така ще се съхранят за поколенията българските традиции и обичаи. С приветствие към присъстващите се обърна и Росица Петрова-Василева. Тя подчерта, че читалище „Христо Ботев" изпълнява успешно не само традиционните за едно читалище дейности, но чрез участието си в Програма „Глоб@лни библиотеки - България" предлага на населението и модерни информационни услуги и вече е част от информационното общество без граници. С инициативите и проектите си то се превръща в неотменна част от живота на местната общност.

В края на тържеството областният управител Марин Кавръков, Петя Руменова и Росица Петрова откриха официално компютърната зала.

opening_byala_24_06_2011_1_small.jpg