Вие сте тук

НЧ „Напредък 1895” гр. Радомир – история на успеха

Читалището в Радомир

Зад всяка успешна история стои активен човек или група от хора. Хорa, които не се плашат от промяната. Хора, които търсят новото и искат да експериментират.  

Зад успешната работа на  НЧ „Напредък 1895” гр. Радомир стои екип, който се радва на новите технологии и  работи активно за повишаване на знанията и активността на местната общност.

Град Радомир е разположен в Радомирската котловина, в подножието на планината Голо бърдо. Той е средновековен град, изграден над праисторическо, антично селище и некропол. Населението му е с будно национално съзнание, което продължава да е такова и сега. Днес гр. Радомир е съвременен град със свой облик, стопанска инфраструктура, природни забележителности и културни институти.

Един от тези културни институти е НЧ „Напредък”, създадено още през 1895 г. Читалището разполага с Интернет център, изграден  през 2002 г. по проект „Читалища”. През 2010 г. библиотеката към читалището получава  компютри и периферна техника по Програма „Глоб@лни библиотеки - България” (ИКТ пакет 2). В библиотеката е изградена учебна база за обучение на библиотекари и граждани.
 
„Наличието на новата техника ни изправи пред големия въпрос: какво да правим с нея и накъде да насочим усилията си, за да бъдем полезни и максимално да натоварим използването на новите компютри? Никак не ни се искаше компютрите да се ползват предимно за забавление.” (Нели Петкова, гл. библиотекар)
 
При население 14 494 жители,  учениците, живеещи и учещи в града, са 1397, а хората над 55 години са 4116, като голяма част от възрастното население не е ползвало, а и не знае как да работи на компютър и да ползва Интернет. А хората над 55 години имат огромна нужда да усвояват нови начини на комуникация. Ползването на интернет дава възможност да се чувстваш свързан с близките си, които не са в малкия град, да получаваш и предоставяш информация. 
 
„Решихме да стартираме курсове по компютърна грамотност за хора над 55 години. Обявихме ги чрез широко популяризиране в местни и регионални печатни и електронни издания. Само за една седмица се записаха 45 човека. На 9 януари 2012 г. започнаха заниманията на три групи”.

Какво постигнахме?

  1. Хората преодоляха страха от допира с техниката.
  2. Успяхме да ги мотивираме да продължат да се занимават и след края на курса, което ще става с ежедневни консултации и помощ от страна на библиотекарите.
  3. Научихме ги на основни умения за ползване на Интернет: направиха си електронни пощи и профили в Skype; разпечатахме адресите на най-популярните сайтове, от които те могат да търсят информация и др.

 „Този курс промени живота ми… макар че не съм очаквала подобно нещо, тъй като съм над 60 г. Радвам се, че библиотеката е толкова активна и постоянно организира различни мероприятия. Записах се и в женския клуб „Да преминем заедно”. Събираме се веднъж седмично няколко жени, всички вече обучавани по начална компютърна грамотност в курсовете за читатели. Седим зад компютрите и търсим нови модели за гоблени, търсим си  информация за други женски клубове и обсъждаме нови  прояви – ето, през м. май ще направим изложба „Гоблени и цветя”. Библиотеката е духовно място, в което сродните души се събираме и си говорим хубави неща. (Емилия, участник в обучението, 63 г.)
 
На 30 януари 2012 г. библиотеката продължи с успешната работа, като старира нови три компютърни курса за читатели. А има и още желаещи… Обученията за хора над 55 г. предължават през есента.
 
А екипът на библиотеката се чувства вдъхновен от постигнатото и готов да реализира нови идеи.