Вие сте тук

Работата на доброволците в читалищната библиотека на село Нова Черна

Село Нова Черна се намира в Североизточна България по поречието на река Дунав на 40 км от град Русе по посока Силистра. Населението е 1745 жители. В селото има училище и детска градина. Читалищната библиотека към НЧ „Васил Йорданов” е основана през 1942 г., като през 1972 г. е преместена в нова сграда, в която се помещава и до днес. Присъединява се към Глоб@лното семейство още на първия етап на програмата. Разполага с 6 работни станции, лаптоп, мултифункционално устройство и прожектор с екран. Ето какво разказа Радка Иванова, която е посветила повече от 36 години от животът си на библиотеката:
 
„Моята цел като библиотечен работник е да привлека повече възрастни читатели. Опитвах се да си отговоря на въпросите: какво ще видят в библиотеката и какво ще намерят за четене? Какви са нашите възможности да направим библиотеката по-приветлива, по-интересна, по-дружелюбна, ако използваме уменията и приноса на доброволците, за да знаят читателите какво има в нашата библиотека?
 
    Затова започнах работата си с доброволци по даден проблем или по повод на конкретно събитие. Тук възможностите са неограничени - от почистването на околната среда около читалището, в което се помещава библиотеката, до ангажирането на читателите за участие в библиотечни инициативи. Исках да включа и такива, които не са посещавали библиотека, а това са хора от определени етнически групи, инвалиди, пенсионери и младежи – тези, които не са сред честите ползватели на библиотеката.
 
За доброволческата дейност създадохме условия да превърнат нашите препоръки в реалност чрез собственото си участие в работата на библиотеката.
 
В един мразовит януарски ден в библиотеката влезе местната писателка Стоянка Павлова, която по професия е учител. Тя дойде с идеята  да събере информация от близките на загиналите във войните, за да напише книга за тях, а аз да ги привлека за читатели. Чрез тази дейност исках да събера в библиотеката хора, които си стоят у дома.
 
Идеите ни да обходим възрастните хора съвпаднаха. Предварително  бях изработила флаер, който съдържаше информация за книгите, написани от местните автори Стоянка Павлова и Пеньо Владимиров. Работата беше комплексна -  писателката стана доброволец към библиотеката. Това ми даде голяма възможност за събеседване с възрастните жители и работа на терен и за двете ни. Ние тръгнахме по домовете на новочерненци. Вървейки по улиците и срещайки хората, ние им давахме по един флаер. Едни интервюирахме на място, защото бяха много възрастни, други канихме да дойдат в библиотеката. Срещите ни бяха лични и невероятни, а разказите им още повече.
 
За наша изненада библиотеката започнаха да посещават читатели, които не са идвали въобще, имаше и такива, които пък с години не бяха идвали. Ходехме и на места, където се събират хората, в пенсионерския клуб. Това беше особено важно, защото по улиците и в клуба срещнахме хора от различни етноси, възрастни професионалисти и други, които не биха дошли сами в библиотеката.
 
Едни от доброволците бяха майка и дъщеря от ромски произход, които се включиха в хигиенизирането на библиотеката. Едната от тях вече няколко месеца работи като хигиенист по програма в читалището. Те също за първи път посетиха библиотеката, а сега едната от тях е редовен читател и потребител.
 
За наша радост в библиотеката се събират деца от различни краища на страната, за да прекарат ваканциите при баба и дядо. В доброволчеството включих и децата. Те имаха за задача да посетят домовете на своите баби и техните съседи и да им прочетат по един разказ, написани от нашите местни и общински писатели. Носеха им книги и в определен срок ги връщаха. Малките доброволци информираха своите приятели, познати, канеха ги да посетят библиотеката и им даваха списък с литературата, предназначена за четене през летния период по класове. Това помогна изключително много на работата на библиотекаря, защото дойдоха много нови читатели деца. Техни приятели дойдоха на гости, за да участват и те в работата на библиотеката. Те имаха възможност да  изработят списъци с необходимата литература, която трябва да прочетат и да я отпечатаме на нашето мултифункционално устройство. Тук те се почувстваха като редактори  и оформители на препоръчителните списъци. По време на срещите ни с доброволците разказвах  по една добра история за работата на библиотеката. Това се отрази много добре на децата доброволци.
 
Други доброволци бяха студентите, които помагаха на възрастните потребители да се справят с  намирането на необходимата информация от Интернет. Те имаха и идеи за помагане и направа на Интернет страница на библиотеката, която е в процес на разработване.
 
Строителни работници помогнаха значително за подобряване облика на библиотеката. Бе подменена  дограмата в читалнята, беше поставена теракота в читалнята и част от заемната.
 
Имаше различни културно-масови прояви като: литературни четения, рецитации на детски стихове, драматизации на приказки, а прожекцията на филм стана седмична проява. На нашите читатели в края на лятната ваканция направихме литературен спектакъл „Едно лято в библиотеката”, в който участваха доброволците и техните близки. За положения труд читалищното настоятелство връчи на доброволците грамоти, изработени с ИКТ оборудването. Със събраните средства децата участници посетиха детския отдел на библиотеката в Тутракан, където  се запознаха с нейната дейност и със забележителностите на града.
 
Дейността на доброволците беше отразена в общинския вестник „Тутракански глас” и на страницата на читалището в социалната мрежа Facebook.
 
 
Поддържането на контакта с доброволците е много важно. На тези, които живеят в друго населено място и нямат възможност да продължат да работят за нас, предоставяме възможност да участват в празници на общността: празник на селото, приказен карнавал и  др.
 
Доброволците създават положителна социална среда за развитие на библиотеката, която превръщат в единственото притегателно информационно място в нашето населено място.
 
След многото срещи по домовете, нашата библиотека бе посетена от читатели, които бяха над 60-80-години. Те продължават да идват и сега.
 
От общо 82 срещи с хората по домовете библиотеката беше посетена от 52  посетители. От тях 17 станаха читатели (това са хора на възраст над 60 години). Идвайки в библиотеката, те бяха приятно изненадани от новата техника и достъпа до Интернет. Проявиха интерес и беше организиран обучителен курс. Сега почти всеки ден са пред компютрите, четейки новините от глобалната мрежа.
 
Работата ми „от врата на врата” за мен е един изпитан метод, който прилагам много отдавна и той винаги дава резултати.
 
Наличието на доброволци в подкрепа на библиотеката е ключ към по-добри резултати от дейността на библиотеката. Доброволците могат да действат за създаване на връзки между  хората. И най-важното, те могат да създадат положителна среда за развитие на библиотеката като единствен информационен център, с което да я превърнат в най-привлекателното пространство в населеното място.

Ключови думи: