Вие сте тук

Активни през целия живот или как Програма “Глоб@лни библиотеки” промени живота на пенсионерите от Ихтиман

Ихтиман е град в Западна България на 48 км от столицата София и на около 95 км от гр. Пловдив. По последни статистически данни в Ихтиман живеят 13 763 души.

Както във всеки по-малък български град, и в Ихтиман читалището е сред местата, където хората се събират, за да общуват, да се забавляват заедно и отскоро – и да ползват разнообразни информационни услуги. За това те разчитат на библиотеката при Народно читалище „Слънце-1879”, която работи вече повече от 130 години.

Освен книги, от 2008 г. библиотеката предлага и разнообразни информационни услуги чрез компютър, получен по спечелен от библиотеката проект. Потребителите на библиотеката проявяват голям интерес към възможността да използват Интернет и информационни услуги, тъй като много от тях нямат средства за закупуване на собствени компютри.

Деца в библиотеката в Ихтиман

Тъй като само един компютър не е достатъчен за всички, библиотеката в Ихтиман кандидатства за включване и в Програма „Глоб@лни библиотеки - България”. През януари 2011 г. библиотеката получава по програмата седем компютъра (един преносим и шест настолни), многофункционален принтер, мултимедиен проектор и екран и читалнята се превръща в информационен център, достъпен за всички граждани на Ихтиман.

Потребители на библиотеката от всички възрастови групи проявяват интерес към новия информационен център, но една от групите – тази на пенсионерите – остава изолирана, тъй като повечето възрастни хора в Ихтиман не умеят да ползват компютър. За да помогне на тази група потребители, библиотекарката Емилия Атанасова решава да организира обучения по основни компютърни умения за възрастни хора. Тя се обръща за съдействие към Общинския пенсионерски съюз и Община Ихтиман, които й помагат да разгласи възможността за участие в безплатно обучение сред възрастните граждани на Ихтиман.

Обучение на пенсионери

Първото обучение се провежда през февруари и март 2011 г. Обучителите Даниела Георгиева и Аделина Делсизова са наети чрез Бюрото по труда в Ихтиман по програма за временна заетост на безработни лица до 29-годишна възраст – по този начин библиотеката си спестява средства за техните хонорари, които се изплащат по програмата за временна заетост, а обучаемите получават индивидуално внимание и помощ по време на обучението.

За периода от изминалата една година в библиотеката в Ихтиман са обучени 67 души, които вече могат да търсят информация в Интернет, да създават папки, да работят с текстообработваща програма, да ползват електронна поща, Skype и Facebook. Допълнително желаещите изучават и други умения, които са им необходими, като например създаване на презентации или работа с дигитални изображения.

Снежана Стоименова в библиотеката

Сред най-колоритните личности, обучени в библиотеката, е 62-годишната Снежана Стоименова от Ихтиман, която е активна колоездачка и обикаля света на своя велосипед. Снежана има близки в България, Гърция и Канада и след преминатото обучение в Ихтиманската библиотека тя ще използва Skype и Facebook, за да споделя своите пътешествия с тях онлайн. Ето какво споделя тя с екипа на програмата като отзив от проведеното обучение: „Изказвам благодарност към вас за възможността ние, пенсионерите от Ихтиман, да се докоснем до глобалния информационен свят чрез компютрите, които сте представили на библиотеката в читалище „Слънце-1879” – гр. Ихтиман. Искам да изкажа специални благодарности на Емилия Атанасова - главен библиотекар - за това, че през изминалите два месеца февруари и март 2012 г. по два пъти седмично, и то напълно безплатно, с много търпение и всеотдайност ми преподаваше и ме обучаваше в компютърна грамотност”. По повод интересното си хоби Снежана допълва: „Моето хоби е да обикалям света с колело. Проблем за мен беше да използвам новите технологии. Във всеки голям град по света в библиотеките имаш право да ползваш безплатно Интернет, но когато си неграмотен, това е невъзможно. Благодаря на Програма „Глоб@лни библиотеки” за това, че  сега аз тръгвам спокойно по света, защото мога да ползвам електронна поща, Skype, Facebook и да се свързвам с моите близки и приятели от цял свят.”

Някои от пътуванията на Снежана
Първото обучение в Ихтиман стартира с възрастни участници, но в следващите обучения се включват и млади хора – първоначално това са пенсионери по болест, а по-късно към тях се присъединяват и други хора, които имат нужда от подобряване на своите умения за работа с компютри и Интернет. В резултат от споделена от млади безработни потребители на библиотеката нужда е организирано допълнително обучение, което ще се проведе през април. То ще бъде посветено на съставянето на CV и мотивационно писмо.

Емилия Атанасова, главен библиотекар, споделя и за други ползи, които възрастните граждани на Ихтиман са извлекли от проведените обучения: „Резултатите, които постигнахме, надминаха очакванията ни, не само по отношение на това, че пенсионерите придобиха компютърна грамотност в отговор на конкретните им потребности, но и поради факта, че се  поставиха основите на едно партньорство.  По инициатива на Пенсионерски съюз Ихтиман, пенсионерските клубове „Еледжик” и „Здравец” се споразумяхме библиотеката да обучава пенсионерите за работа с компютри и интернет, а пенсионерите да издирват в града непубликувани стихове и кратки литературни форми, написани от ихтиманци. Така се роди идеята за създаване на архив „Лично творчество на ихтиманци” и представянето му пред обществеността. В рамките на традиционния за Ихтиман фестивал „Майски дни на изкуствата 2011”  бяха представени непубликувани стихове но хора , които вече не са между живите, на пенсионери, които пишат, но и на ученици от горен курс от две от училищата в града. Тези срещи превърнаха библиотеката не само в място за достъп до информация, но и за комуникация между хора от различни поколения, с различен образователен и социален статус, както и с различна етническа принадлежност. Стимулирахме и чувството за взаимопомощ между пенсионерите, като ги провокирахме като доброволци да разнасят книги по домовете на други болни и трудно подвижни пенсионери, за да могат и те да имат достъп до услугите на библиотеката. Всичко това се случи благодарение на оборудвания информационен център по Програма „Глоб@лни библиотеки – България”. За да гарантираме устойчивост на резултатите по отношение на обучените, всяка сряда се правят консултации по въпроси, свързани с компютърната грамотност.  Някои от пенсионерите се научиха да правят презентации, като г-жа Мананска например за своята 70-годишнина, други като местната поетеса Мария Стоянова Стойкова си донесоха снимки, сканирахме ги и им направихме автобиографии в снимки. Благодарение на Програма „Глоб@лни библиотеки - България” ние поехме правилната посока за преодоляване на информационната и културна изолация на пенсионерите от гр. Ихтиман.”