Вие сте тук

Реализиран библиотекар в с. Арчар, област Видин

Арчар е оживено село с население от 2 400 жители. Разположено е на брега на река Дунав в най-слабо развития северозападен регион на България, на 25 км от областния център гр. Видин. 400-те деца на Арчар имат на разположение детска градина и две училища. Поминъкът е свързан със селското стопанство и риболова.
 
Обществената библиотека в с. Арчар се помещава в местния културен дом – едно от над 3 000-те читалища в цяла България. Библиотеката е уютна и топла. Ремонтирана е със средства на читалището, тъй като освен държавна субсидия, читалището получава рента от собствени земеделски земи и наем от помещения, предоставени на кабелната телевизия в селото.
 
Библиотеката закупува средно по 5 нови книги всеки месец. Има доброволци, които помагат за почистването, подреждането и приятния външен вид на библиотеката. През месец май 2011 г. по Програма „Глоб@лни библиотеки - България” на читалището в с. Арчар са предоставени 5 компютъра, мултимедиен проектор и мултифункционално устройство.
 
В библиотеката идват, за да заемат книги и да ползват Интернет редовни посетители от всички възрасти. Средно по 15 души всеки ден използват компютрите – учениците използват новото ИКТ оборудване за подготовка на своите домашни и за посещение на социалните мрежи; възрастните използват Skype, за да разговарят с близки, които живеят и работят в чужбина. Местните гълъбовъди, които веднъж седмично организират специализиран пазар пред читалището в с. Арчар, използват компютрите за търсене и обмен на професионална информация.
 
„Когато нямаше компютри в библиотеката, аз говорех със сина си, който работи в Испания, много рядко и само ако той ми се обади по телефона. Сега два пъти седмично идвам в библиотеката и разговарям с него по Skype, като освен че чувам гласа му, го и виждам… Благодаря Ви…” - споделя хигиенистката от училището в селото Галя Горанова.

Галя Горанова

„Благодарение на (ИКТ) оборудването в библиотеката аз успявам да организирам ежемесечно базар за птици. Това е като една атракция за селото, помага ми да открия много информация в Интернет за моето хоби (снимки, видео), както и хора с подобен на моя интерес към птиците… Удовлетворен съм от новата придобивка на библиотеката” - са думите на Илиян Славчев, служител в кметството.

Библиотеката в Арчар
„Библиотеката с новия информационен център ми дава възможност да се докосна до по- голям кръг от информация. Достъпът до Интернет ми осигурява отлична подготовка за ДЗИ (матура), възможност да пиша своите домашни и да изготвям проекти с учебна тематика. Това е голяма възможност за моето развитие като гражданин и личност в обществото, за което много благодаря на Програма „Глоб@лни библиотеки” и на г-жа Филипова за помощта, която ми оказва” - споделя Мирослав Людмилов, ученик в 12 клас.

Библиотеката в Арчар

Снежана Филипова, библиотекарката в с. Арчар, е на 30 години със средно образование. Преди да постъпи в библиотеката, е работила като касиер към кабелната телевизия, но от две години е библиотекар. За да получи необходимата квалификация, Снежана в момента посещава курс за библиотекари, организиран по Програма „Аз мога повече” на Министерството на труда и социалната политика. Благодарение на Програма „Глоб@лни библиотеки - България” тя вече е преминала обучение по ИКТ и направление „Общуване с потребители и общности” и е решена да посети и останалите тематични направления.
 
Снежана излъчва професионално удовлетворение и самоувереност, които се харесват на всички гости от София, които идват на мониторинг в с. Арчар.

Снежана Филипова, библиотекарката в с. Арчар

„Гордея се с постиженията на библиотеката и ходя на работа с радост. Следя всичко ново, което е важно за моята работа. Колегите от областта ми завиждат за това, с което разполагам тук, в читалищната библиотека в с. Арчар”, казва Снежана.

Ключови думи: