самоков

Български

Роботчето Финч учи самоковски деца на програмиране

 
    На 29 март 2019 завърши първото обучение по програмиране с роботите Финч, организирано от Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” – Самоков.  В него  участваха  13 третокласници от СУ „Отец Паисий” с обучител Георги Кацарски. В продължение на 30 учебни часа те  се обучаваха да програмират по интересен и забавен начин с малките роботи Финч, дарени от Посолството на САЩ. Ученикът, показал най-добри умения, ще вземе участие внационалния пролетен лагер, организиран от Фондация „Глобални библиотеки – България“.

прочети още

В Библиотеката - отвсякъде и по всяко време

   Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” - Самоков представи на 5 октомври сайта си, реализиран по проект „В Библиотеката-отвсякъде и по всяко време”, с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”. Основната цел на проекта е повишаване на обществената осведоменост за дейността и услугите на общинската библиотека и читалищните библиотеки в общината и  разширяване на достъпа до културното наследство чрез изграждане на уебсайт на библиотеката

прочети още

В Библиотеката - отвсякъде и по всяко време

   На 20 и 21 август 2018 г.  в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” – Самоков се проведе обучение за работа със специализиран уеб софтуер и работа с административния панел на сайта  за библиотечни и читалищни специалисти . То е част от проекта „В библиотеката – отвсякъде и по всяко време”.
   В рамките на обучението беше представен необходимия минимум от знания за да управление на  създадения уеб сайта на Библиотеката. Модулите  на обучението включваха:
   Влизане в административния панел
   Редактиране на  статия

прочети още

В библиотеката - отвсякъде и по всяко време

   На 28 и 29 май 2018 г.  в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” – Самоков се проведе обучение по онлайн маркетинг и създаване на текстове за библиотечни и читалищни специалисти . То е част от проекта „В библиотеката – винаги и по всяко време”.

прочети още

В библиотеката - винаги и по всяко време

  Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” - Самоков стартира работа по проект на тема „В Библиотеката-отвсякъде и по всяко време”, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот” , в изпълнение на Договор РД11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата. Партньори на Самоковската библиотека са Народно читалище „Христо Ботев-1928.”, с. Говедарци и Народно читалище „Христо Ботев-1903”, с. Радуил.

прочети още

Дни на доброто

  Благотворителна акция „Дни на доброто“ с цел подпомагане на инициативата „Към Върха“ ̶ деца с двигателни затруднения да бъдат качвани в планината, се проведе в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” - Самоков на 10-ти ноември. Арттерапевтът Юлия Банкова, която на 3 ноември представи книгата си „Откровения“ ̶ слова и картини с пръсти и изложбата на оригиналните творби от стихосбирката в библиотеката, проведе артзанимания с деца. Включиха се деца от различни възрасти, включително и младежите от ЦНСТ. Всички те рисуваха с пръсти върху бели платна. 

прочети още

Азбучните приключения на играчките

  Малките деца имат нужда от книги с малко текст и много красиви илюстрации. Те изграждат естетически вкус у децата и стимулират интерес към четенето. Любовта към книгата се възпитава от най-ранно детство. Ето защо децата от детските градини в Самоков се впуснаха в приключение в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” заедно със своите любими играчки. Малчуганите оставиха играчките си да пренощуват в библиотеката. Всяка играчка откри любимата си книжка, а на следващия ден чрез презентация децата се насладиха на веселите им преживявания.

прочети още

Проект "Активни потребители"

   В дните от 10 до 12 април  2017 г. 15 деца от с. Райово  станаха част от поредицата обучения по финансова грамотност по проект „Активни потребители”.   Финансовата грамотност е сред тези важни компетентности, които имат пряко отношение към качеството на живота. Тя е особено важна предпоставка за успешна житейска реализация на младите хора. 
  Обучението  обхваща най-важните аспекти от управлението на личните финанси – бюджет, ползване на заеми, инвестиции, управление на рискове, пенсионно осигуряване.

прочети още

Проект "Активни потребители"

    В Народно читалище „Христо Ботев - 1928”- с. Говедарци от 28 до 30 март се проведе тридневно обучение за деца до 14 години по проект „Активни потребители”. Обучители от Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” – Самоков  организираха и проведоха образователни игри и работилници за овладяване на финансови знания и компетенции и повишаване информираността относно правата и задълженията на  потребители.

прочети още

Проект "Активни потребители"

    В Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” – Самоков се проведе тридневно обучение по проект „Активни потребители”.    Валентина Караджова и Валерия Йорданова от регионалната библиотека в Русе  обучиха  9 библиотечни специалисти и 3 читалищни секретари от читалищата в с. Говедарци, с. Райово и с. Доспей.  Обучителите  предадоха своите умения на колегите си и  ги запознаха  с методологията и техниките за работа с деца, които са приложими за целевата група.

прочети още

Страници

Subscribe to RSS - самоков