Баба Марта

Български

Честита баба Марта!

        Баба Марта -  един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция. На този празник всеки подарява на близките си специален амулет, наречен мартеница /усукана бяла и червена нишка/, за здраве и сила през следващата година. Мартеницата може да се свали при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или цъфнало дърво. Баба Марта и месец март са свързват с много обичаи и празници, посветени на идващата пролет.

прочети още

баба Марта в Царимир

Децата от ДГ "Светлина", техните учителки и библиотекарките от НЧ Царимир посрещтаха баба Марта с много стихчита и песнички. Тя им раздаде мартенички и им пожела да са бели и червени, весили и засмени.

прочети още

Как се прави мартеница

На 1 март 2016 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” на посещение бяха ученицитге от II в клас при СОУ „П. Р. Славейков”, с класен ръководител Румяна Димитрова. В Стаята на приказките библиотечен специалист разказа на децата легендата за възникването на мартениците и защо Пижо и Пенда са се превърнали  в най-често срещаните червено-бели символи на стародавния български празник. Второкласниците се включиха в беседата със своите познания за традицията.

прочети още

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА - НЧ"Н.Й.Вапцаров-1924г."гр.Стамболийски

Малките танцьори  от Ансамбъл „ЮЖНЯЧЕ” при НЧ „Н.Й.Вапцаров-1924г.”гр.Стамболийски  честитят Баба Марта на всички, като изработиха ръчно прекрасни мартенички . Честита Баба Марта бъдете живи и здрави, весели и засмени!!!

прочети още

„Баба Марта бързала, мартенички вързала” в РБ ”Н. Фурнаджиев”

„Баба Марта бързала, мартенички вързала”. Баба Марта дойде и в РБ ”Н. Фурнаджиев”. Тук я посрещнаха с песни и стихотворения децата от ЦДГ ”Радост”. Тя върза на ръчичките им мартенички за здраве и ги почерпи с вкусна питка с мед. Люшна се весело хорце. Учениците от ОУ ”Любен Каравелов” също дойдоха да се срещнат с веселата Баба Марта. Те я изненадаха с драматизацията „Бабо Мартенска приказка”. От вкусната питка имаше и за тях. И в библиотеката стана както се пее в песента: „ Баба Марта днес раздава мартенички, мартенички, за големи и мънички”.

прочети още
снимка на БИБЛИОТЕКА ПРИ НЧ ЙОРДАН КОЛЕВ-1928г.-с.Трилистник С. ТРИЛИСТНИК

Баба Марта на гости в с. Трилистник

И тази година на 01.03.2013 г. Баба Марта бе гост на жителите на с.Трилистник. Бяла и червена, весела и засмяна, тя закичи всички с мартенички за здраве и берекет. Появата й бе очаквана в читалищната библиотека, в кметството и от жителите на селото. Но както винаги най-нетърпеливи бяха малчуганите от ЦДГ "Ален мак". Посрещнаха я с песни и танци, а на тръгване пожелаха догодина да им гостува отново.

прочети още

Работилничка за мартеници в с. Малорад

На 28.02.2013 г. в НЧ "Просвета - 1919" с. Малорад, община Борован за първи път отвори врати „Работилницата на Баба Марта”.
Тя беше посетена от децата в двете предучилищни групи към ОДЗ „Юрий Гагарин”.

прочети още

Мартенички бели и червени

По традиция, на 1 март, Регионална библиотека „Дора Габе" организира за децата
първомартенски празник. В него се включиха деца от подготвителна група и ІІІ клас
на ОУ „Ст. Караджа", I и III клас на СОУ „Л.Каравелов" и техните преподаватели.

прочети още

Посрещане на Баба Марта в библиотеката с. Могилица, общ.Смолян

НЧ "България-1937" и ЦДГ "Калинка" посрещнаха Баба Марта. Имаше много изненади и подаръци за децата.

прочети още
Subscribe to RSS - Баба Марта