история

Български

Стартира обновеният уеб сайт на Народно читалище "Пробуда - 1928", град Каспичан

 Стартира обновеният уеб сайт www.buditeli.org на Народно читалище "Пробуда - 1928", град Каспичан.

прочети още

Реализиран проект по изграждане на интерактивна уеб игрова платформа в Каспичан

В рамките на проекта "е-Каталог на традициите", одобрен по Грантова схема за финансиране на иновативни проекти на Програма "Глоб@лни библиотеки - България" 2013, се реализираха дейности по дигитализация на нематериалното културно наследство на региона. НЧ "Пробуда-1928" е участник в коалиция и е основен двигател на изпълнението на технологичните дейности по проекта, а също и допринася със собствения паричен принос.
По една от тези дейности се заснеха 6 късометражни филма за пресъздаване на обичаи, ритуали и традиции.

прочети още

Реализиран библиотекар в с. Арчар, област Видин

Арчар е оживено село с население от 2 400 жители. Разположено е на брега на река Дунав в най-слабо развития северозападен регион на България, на 25 км от областния център гр. Видин. 400-те деца на Арчар имат на разположение детска градина и две училища.

прочети още

Kампания „Здраве” в село Белоградец

Село Белоградец се намира в североизточна България, на 60 км от град Варна и българското Черноморие. В селото живеят 1 374 души. Близо половината от населението се състои от деца и учащи, пенсионери и безработни. Другата половина са работещите.

прочети още

Два автентични разказа от село Труд

Село Труд, община Марица, област Пловдив е разположено в Тракийската низина на 8 км северно от гр. Пловдив по пътя Пловдив-Карлово. Населението е 4 200 жители, от които 517 деца до 14 г. В селото има едно училище - ОУ „Св. св.

прочети още

Активни през целия живот или как Програма “Глоб@лни библиотеки” промени живота на пенсионерите от Ихтиман

Ихтиман е град в Западна България на 48 км от столицата София и на около 95 км от гр. Пловдив. По последни статистически данни в Ихтиман живеят 13 763 души.

прочети още

Работата на доброволците в читалищната библиотека на село Нова Черна

Село Нова Черна се намира в Североизточна България по поречието на река Дунав на 40 км от град Русе по посока Силистра. Населението е 1745 жители. В селото има училище и детска градина. Читалищната библиотека към НЧ „Васил Йорданов” е основана през 1942 г., като през 1972 г.

прочети още

Ползи и перспективи пред населението на община „Тунджа” чрез реализацията на програма „Глоб@лни библиотеки - България“ 2009 - 2011 г.

Община „Тунджа” е разположена в югоизточната част на Тракийската низина и заема централно положение в Ямболска област. Обширната й площ (1 218,9 кв. км) я нарежда на първо място в областта и на едно от челните места в страната по територия.

прочети още

НЧ „Напредък 1895” гр. Радомир – история на успеха

Читалището в Радомир

Зад всяка успешна история стои активен човек или група от хора. Хорa, които не се плашат от промяната. Хора, които търсят новото и искат да експериментират.  

прочети още

Страници

Subscribe to RSS - история