You are here

Трети годишни награди на ФГББ за медии, спомоществовател и публична институция

Годишни награди на ФГББ

Трети годишни награди на ФГББ за медии, спомоществовател и публична институция

В рамките на кампанията библиотеки от страната, самите медии и други заинтересовани страни  имаха възможност да направят номинации в четири категории – за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция, които са допринесли за популяризиране на дейността на обществените библиотеки в страната, съдействали са или са спомогнали за реализирането на определени дейности, за разрешаване на определени проблеми или за достигане до нови публики и постигане на по-добри резултати.

Бяха получени 13 номинации. Съответно за категориите: Регионална медия бяха получени 6 номинаци, за Национална медия – 3 номираци, за Спомоществовател – 3 номинации и за Публична институция една номинация.
На конкурсен принцип петчленно жури в състав доц. Георги Лозанов (председател), проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, Марин Бодаков и Снежана Йовева определи победителите в отделните категории и подкатегории, съобразно Статута на наградите. Тази година комисията предложи г-жа Златка Михайлова, която е номинирана като личност да бъде поощрена и отличена с плакет от ФГББ.

Наградите на ФГББ са учредени в изпълнение на мисията и целите на Фондацията и се връчват на организации, които подпомагат усилията й за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.
 Те се присъждат всяка година на конкурсен принцип в следните категории:
  - За медии, в две подкатегории: за национална и за регионална медия;
  - За спомоществовател;
  - За публична институция.
Наградата за медии във всяка от двете подкатегории се присъжда на медии, допринесли за поставянето и разработването на теми за проблемите, предизвикателствата и възможностите, свързани с развитието на обществените библиотеки.
Наградата за спомоществовател се връчва  за дарителска дейност в подкрепа на кампания, проект или инициатива, осъществявана от Фондацията.
Наградата за публична институция се връчва на институция, която в надграждане на задължителните й по закон изисквания, е подобрила условията за свободен и равен достъп до информация, култура, знание и услуги за гражданите чрез подкрепа за обществени библиотеки.

Знакът на наградата е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.

Наградите бяха връчени на тържествена церемония в рамките на националния форум “Библиотеките днес”, който се проведе на 7 ноември 2019г. в хотел "Рамада", гр.София 

Победител в подкатегория „Регионална медия“ е "БНР - Радио Видин" с 37точки. Прави впечатление, че „БНР - Радио Видин” е номинирано от 3 регионални библиотеки в градовете: Видин, Враца и Монтана. Благодарение на взаимната работа, Регионалната библиотека  „Михалаки Георгиев” –гр.Видин и „БНР - Радио Видин” създават съвместна рубрика „Да разлистим старите видински вестници”, чрез които слушателите могат да разберат какво е вълнувало жителите на града в миналото.
В подкатегорията „Национална медия” е отличен сайта „Аз-чета” с 46точки. С изградената онлайн общност от няколко десетки хиляди потребители, сайтът е основен източник на информация за най-новото в света на книгите в българското интернет пространство.Той става и основен медиен партньор на първия литературен фестивал в Северозапада „Враца – книжен град”, организиран от РБ „Христо Ботев” – Враца.
В категорията „Публична институция” наградата е присъдена на Сдружение „Писалка и перо” с 38точки . Сдружението в партньорство с РНБ „Иван Вазов” – Пловдив реализира проект „Литературен Ренесанс в Пловдив”.
В категорията „Спомоществовател” наградата се присъжда на „Враца софтуерно общество” с 34точки. В лицето на „Враца софтуерно общество”, екипът на РБ „Христо Ботев” – Враца открива и най-ценните си партньори в мисията за неформално образование по дигитални умения на деца, достъп до знание чрез новите технологии и не на последно място популяризирането на библиотеката и улесняване на достъпа до култура чрез дигитализирани архиви.