Национален форум 2021

Национален форум Библиотеките днес 2021

За форума

 

 

На 25 ноември 2021 г. Фондация „Глобални библиотеки – България” организира за 6-та поредна година Национален форум „Библиотеките днес”. 
Форумът е най-значителното годишно събитие за обществените библиотеки. Целта е  да се представи ролята на обществената библиотека в съвременното общество и да очертае нейния потенциал като център на местната общност в изпълнение на национални и европейски политики в различни сфери на обществено-икономическия живот.
През 2021 г. форумът ще е на тема – Библиотеките в Единния цифров пазар.  В рамките на Форума ще се засегнат теми като промените в авторското право в електронна среда, достът до електронни книги в библиотеките, създаването на електронни ресурси, коопериране между библиотеките, отворен достъп до научно знание и до културното наследство.
За втора поредна година, поради COVID-19 пандемията, Форумът ще протече онлайн и ще се излъчва във фесбук профила на ФГББ.
Във Форума ще вземат участие по темите представители от ИФЛА, ЕБЛИДА, Европеана, университетски преподаватели, библиотечни специалисти.

Място на провеждане на форума

 

Програма

 

ФОНДАЦИЯ „ГЛОБАЛНИ БИБЛИОТЕКИ – БЪЛГАРИЯ“​​​​​БИБЛИОТЕКИТЕ в ЕДИННИЯ ЦИФРОВ ПАЗАР

 

25 ноември 2021 г., София, Онлайн форум

форумйт ще се излъчва през фейсбук страницата на ФГББ

13.00 – 13.15

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

- Поздравителен адрес от г-жа Мария Габриел, Комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта на ЕС

- Поздравителен адрес от проф. Вилислав Минеков, Министър на културата на Република България

- Благодарствен адрес от името на Военна академия "Георги Стойков Раковски" - гр.София

СЕСИЯ 1
13.20 – 15.00 Модератор: Спаска Тарандова, изпълнителен директор на ФГББ
Технологични промени, информационни потоци и библиотеките
Доц. д-р Мариана Тодорова,
Българска академия на науките
Авторското право в единния цифров пазар: Гледната точка на Международната асоциацията на библиотечните асоциации и институции
Стивън Уайбър, 
Директор Политики и Застъпничество, ИФЛА
Единният цифров пазар: Българската интерпретация
Ана Лазарова,
  Цифрова република, СУ „Св. Климент Охридски”
Въздействието на авторското право в цифровия единен пазар върху цифровото културно наследство
Ариадна Матас,
Europeana
Българските библиотеки  в Националния план за възстановяване и устойчивост, 2021 г.- създаване и достъп до дигитални ресурси.
Доц. д-р Анета Дончева,
Председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, СУ Св. „Климент Охридски” ФФ, Катедра БНИКП (Библиотекознание, научна информация и културна политика)
Въпроси и отговори
15.00 – 15.30 Кафе-пауза
СЕСИЯ 2
15.30 – 17.30 Модератор: Спаска Тарандова, изпълнителен директор ФГББ
Библиотеките в единния цифров пазар – нови отговорности за достъп по знания
Проф. д-р Елиза Стефанова,
  заместник ректор СУ „Св. Климент Охридски”
Политики за развитие на библиотечните колекции, отворен достъп и промените в авторско право
Зелиа Перейра,
Директор на публичната библиотека в Евора, Портургалия и член на УС на ЕВЛИДА
Дигитално образование - Отворен достъп - Библиотеки
Проф. дн Таня Тодорова,
УниБИТ, Факултет по библиотекознание и културно наследство, Ръководител на Катедра „Библиотечен мениджмънт и архивистика”
Creative Commons - лицензи  и инструменти на авторското право в нова среда
Камий Франсоаз,
Creative Commons
Съвременното състояние на грамотността в областта на интелектуалната собственост в България: Резултати от проучване
Проф.д. ик. н. Стоян Денчев и проф. д-р Тереза Тренчева,
Заместник ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии
Въпроси и отговори
Обобщение
Михаил Бояджиев, Председател на УС и Спаска Тарандова, Изпълнителен директор
Фондация Глобални библиотеки - България
18.30 – 19.30 ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ
НА ФОНДАЦИЯ ГЛОБАЛНИ БИБЛОТЕКИ - БЪЛГАРИЯ 

 

Говорители и панелисти

Тук ще откриете кратко представяне на говорителите, които ще вземат участие в Национален форум "Библиотеките в единния цифров пазар" 2021 г.
 

Спаска Тарандова
Спаска Тарандова е изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки – България”.

Целият й професионален опит е свързан с библиотеките, тяхното развитие и  модернизиране. Работила е в Столична библиотека, като от 2008 до 2014 г. е заместник директор по библиотечната дейност и автоматизация. Специализирала е в САЩ и е част е международна група за иновации в публичните библиотеки /INELI / на фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.

Член е на Постоянния комитет на секцията „Публични библиотеки” на ИФЛА. Член е на Управителният съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация и на редколегията на списанието „ББИА онлайн”.

Един от създателите на  една от най-успешните кампании за насърчаване на детското четене „Забавното лятно четене”. Активен участник и в кампанията „Чети с мен” под патронажа на Президента на Република България. Инициатор на стаята за ранно детско развитие в Столична библиотеки в партньорство с ИКЕА България.

Ариадна Матас
Ариадна Матас работи като съветник по политиките на фондация Europeana като допринася за управлението, разработването и прилагането на политиките и рамките на Europeana със силен акцент върху авторското право. В Europeana тя подкрепя Europeana Copyright Community - група от професионалисти, интересуващи се от авторско право и цифрово културно наследство, които култивират, курират и споделят знания по тази тема. Тя също така подкрепя работата на Rights Statements Consortium в разработването, поддържането и използването на декларациите за права.

 

Камий Франсоаз
Камий Франсоаз притежава две магистърски степени, едната по музеознание, а другата по дигитални технологии за културни институции. Тя е съорганизатор на няколко издания на Museomix във Франция и има опит в културни институции във Франция, Канада, Белгия и Холандия. След повече от две години в Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA) като служител по въпросите на авторското право и отворения достъп. През 2021 г. тя се присъединява към Creative Commons като GLAM (Galleries Libraries Archives and Museums) мениджър.
 
Зелиа Перейра
Г-жа Перейра е Директор на Публичната библиотека на Евора (Португалия )от 2014 г
Член на Изпълнителния комитет на Европейското бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации (EBLIDA).
Обучител по темата „Библиотеки” от 2001 г., с фокус - организация на обслужването, регулиции, свързани с професията и институциитер и взаймодействие на библиотеката с местните общности. Гост асистент в университета в Евора между 2014 и 2016 г.
Член на Португалската асоциация на библиотекарите, архивистите, специалистите по информация и документация (BAD). Координатор на работна група за публичните библиотеки на BAD (2018-2021).
 Член на журито на наградата за най-добри практики на португалските обществени библиотеки.
 
Стивън Уайбър 
Стивън Уайбър  е директор по политики и застъпничество в Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA). Той работи с екип за застъпничество за библиотеките на глобално ниво, и за укрепване на позициите на библиотечната професия на регионално и национално ниво. Екипът работи по редица въпроси, включително авторско право, култура и наследство, цифрово включване, права на човека и целите за устойчиво развитие. Той се присъединява към екипа на IFLA през 2016 г.и работи върху авторските права и достъпа до знания. Стивън Уебър  е работил и в посолството на Обединеното кралство в Париж и в делегацията на Обединеното кралство в ОИСР.
 
Доц. д-р Марияна Тодорова
Д-р Мариана Тодорова е футуролог, доцент в Института по философия и социология към БАН. Тя е визионер, стратег и автор на книги. Тодорова е създала нова методология за научна прогноза чрез комбиниране на контрафактичен анализ и изграждане на сценарии. Има специализации по лидерство в Харвардския университет, Училището по управление на Джон Кенеди, в международната програма за лидерство (IVLP) от Държавния департамент на САЩ и в Китайската академия за управление. През 2019 г. Тодорова е съавтор на книга: „Future studies and counterfactual analysis. Seeds of the future”, заедно с известния американски футурист Теодор Гордън (идеолог на 3-ти етап на проект„ Аполо “за кацане на Луната. През 2020 г. тя издава своя собствена книга на български език:„ Изкуствен интелект. Кратка история на развитието и етични аспекти по темата ”. Тодорова е председател на Millennium project и на Hera city, както и член на Световната академия на изкуствата и науките. Тази година Тодорова представлява България в ЮНЕСКО в междуправителствената среща за изработване на етическа рамка за изкуствен интелект.
 
Ана Лазарова
Ана Лазарова е един от основателите и председател на сдружение "Цифрова република" и националният координатор на Creative Commons за България. Ана е докторант в СУ "Св. Климент Охридски" и преподава право на интелектуална собственост на няколко специалности във Философския факултет. В професионален план Ана е адвокат, работещ в сферата на авторското право, както и представител по индустриална собственост пред Българското патентно ведомство и Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO). От началото на годината тя е и член на Координационната група на авторскоправната общност на Европеана.
 
Доц. д-р Анета Дончева
Председател на  Българската библиотечно-информационна асоциация.
Преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, Философски факултет, Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика”.
30 години работи в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" на различни длъжности от библиотекар до зам. директор. Има професионален опит в областта на научните и практическите изследвания в областта на нормативната уредба  и организацията  и управлението на библиотеките, както и в администрирането и ръководството на библиотека и библиотечни дейности. Автор е на 2 монографии, 2 учебника, съставител на няколко сборника и 1 библиография, на над  65 публикации в професионални издания, на множество доклади в национални и международни конференции.
Специализира е в Германия и Австрия.
 
Проф. д-р Елиза Стефанова
Професор във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“.
Замeстник ректор по информационни технологии и академичен състав. Научните й интереси са свързани с информационни и комуникационни технологии в обучението, електронно и дистанционно обучение, операционни системи, компютърни мрежи, интернет приложения и бизнес телекомуникации.
 
Проф. дн Таня Тодорова
Проф. дн Таня Тодорова е ръководител на катедра «Библиотечен мениджмънт и архивистика» и зам. ръководител на ЮНЕСКО междуфакултетска катедра «ИКТ в библиотечните науки, образованието и културното наследство» при Университета по библиотекознание и информационни технологии. Има двадесетгодишен професионален опит в библиотечните системи на Университетската библиотека при СУ „Св. Климент Охридски“ и Централната библиотека на БАН. Председател е на BOBCATSSS Association (до 2019 г., Еврoпейска асоциация за библиотечно-информационни изследвания и образование (EUCLID). Основател и координатор е на Международната група по авторскоправна грамотност (https://copyrightliteracy.org/about-2/international-copyright-literacy/). Текущ проект: „Дигитално образование за кризисни ситуации: Времена без друга алтернатива“ (DECriS) ЕРАЗЪМ+ (2021-2023).
 
Проф. д-р Тереза Тренчева
Тереза Тренчева е зам.-ректор на УниБИТ по НИМД, преподавател в катедра „Библиотечен мениджмънт и архивистика“ и зам.-председател на Университетската младежка академия към същия университет.  Учредител и член е на УС на Сдружение „Мрежа на преподавателите по интелектуална собственост“, както и на Европейската мрежа на преподавателите по интелектуална собственост. Специализирала е в Световната организация по интелектуална собственост и Световната търговска организация в Женева, Швейцария. Автор е на монография участва в девет сборника, има повече от 90 публикации в областта на правната закрила на интелектуалната собственост и отворения достъп. Основател и координатор е на ежегодния семинар, посветен на Международния ден на интелектуалната собственост (26 април) в УниБИТ.
 
Проф. д. ик. н. Стоян Денчев
Проф. д. ик. н. Стоян Денчев е дългогодишен ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, преподавател от катедра „Компютърни науки“, основател и председател на Университетската младежка  за управление на знания (УМЛАУЗ).
В качеството му на Ректор на УНИБИТ е осъществено международно сътрудничество с множество престижни европейски университети и научни организации като: IFLA – Международна федерация на библиотечните асоциации; LIBER – Асоциация на европейските университетски библиотеки;  BLIDA – Европейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации;  ALA – Американска библиотечна асоциация; Научно-издателски съвет на Международната асоциация на академиите на науките (Москва)  и мн. др.
Чете лекции по «Системен анализ», «Теория на управлението» «Информационно брокерство» и  др. Автор е на повече от 240 публикации в областта на управлението на информационните ресурси, автоматизираните системи за обработка на информация и управление; Системния анализ и др. 
Член е на  голям брой редколегии на списания и специализирани издания,  участва в много научни, обществени и професионални организации, както и организационни комитети на научни конференции.

 
 

Организатори и партньори

Организатор

В дългосрочен план Фондация Глобални библиотеки - България цели да превърне обществените библиотеки в център на местната общност, които предоставяйки достъп до информация, знание и разнообразни услуги, спомагат за повишаване качеството на живот на гражданите.
За постигането на тази цел Фондацията работи с държавните и местни власти и неправителствените организации, затова те по-добре да разбират функциите на обществените библиотеки в съвременното общество и да се възползват от техните възможности.

От друга страна, ФГББ е в постоянно взаимодействие с мрежа от 960 обществени библиотеки в цялата страна, като подпомага поддържането на  предоставените компютри и друго оборудване, следи за технологичното развитие и тяхното приложение в обществените библиотеки.

Фондацията подкрепя развитието на мениджърския капацитет и професионалните умения на библиотечните специалисти, за да могат те да обслужват качествено потребителите.

ФГББ следи световните тенденции в разработването на нови услуги и програми за гражданите и търси тяхното практическо решение в българските условия.

 

Партньори

 

 

Медийни партньори
 
 

 

Форумът в медиите

Прессъобщения

Мултимедия

 

Тук ще откриете снимки и всички видеоклипове, свързани с Национален форум "Библиотеките днес" 2020.

ГАЛЕРИЯ ОТ СНИМКИ - НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ 2020  

Годишни награди на ФГББ

Пети годишни награди на ФГББ за медии, спомоществовател и публична институция

В рамките на кампанията библиотеки от страната, самите медии и други заинтересовани страни  имаха възможност да направят номинации в четири категории – за национална и регионална медия, за спомоществовател и за публична институция, които са допринесли за популяризиране на дейността на обществените библиотеки в страната, съдействали са или са спомогнали за реализирането на определени дейности, за разрешаване на определени проблеми или за достигане до нови публики и постигане на по-добри резултати.
На 25 ноември от 18.30 ч. в клуб „Перото” се състоя Церемония, на която бяха обявени и връчени наградите на Фондация „Глобални библиотеки – България“ за 2021.
НАГРАДА ЗА МЕДИЯ С НАЦИОНАЛНО ПОКРИТИЕ
bTV Media Group
bTV Новините партньорски подкрепя „книгата“ като кауза чрез устойчива политика на отразяване на проблеми на библиотеките и споделяне на добри практики и примери, които са вдъхновяващи за добротворчеството и дарителството на книги.
Впечатляващо за политиката на bTV Media Group като национална медия по отношение на библиотеките, литературата и най-общо изкуствата, че въпреки че нямат отделна програма, посветена на темата, редовно се засягат теми, които подкрепят „книгата“ и библиотечната дейност.
Номинация на издателство „Ентусиаст”
НАГРАДА ЗА МЕДИЯ С РЕГИОНАЛНО ПОКРИТИЕ
Телевизия Запад
ТV Запад предоставя новинарско информационно покритие за цяла Югозападна България: общините Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич и Сандански. Дейността на Регионална библиотека Кюстендил винаги е била във фокуса на културните предавания на телевизията с коректно и обективно отразяване на събития и факти. От м. март 2020 г. творчески екип в състав Денислава Данкова - водещ и редактор и Ивайло Александров - главен оператор разработиха и реализират предаването „Книгите, които ни свързват". То е едновременно културно, образователно, развлекателно. В основата на концепцията му е да поставя и разглежда теми, които отразяват и популяризират всички аспекти на дейността на Регионалната библиотека в Кюстендил и библиотечната мрежа от обществени библиотеки в областта и се излъчва всеки последен четвъртък на месеца.
Номинация на регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ – гр. Кюстендил
НАГРАДА ЗА СПОМОЩЕСТВОВАТЕЛ „СНЕЖАНА ЯНЕВА”
Фондация „Лъчезар Цоцорков"
Фондация „Лъчезар Цоцорков" през 2021г.  финансира и работи за първи път с читалища и библиотекари чрез проект „Опознай себе си и предай нататък", реализиран от НЧ „Фар 1930" в партньорство с „Тиймко" ЕООД на стойност 12 282 лв. за повишаване на  интереса към четенето и литературата сред младите. Това е иновативна застъпническа кампания за библиотечни работници от читалищата в Северозападна България, които работят с деца и ученици през ваканциите и срещат затруднения с неовладените емоции на подрастващите. Всяка от обхванатите 21 библиотеки обогати библиотечния си фонд с комплект от 8 книги по темата за различни възрасти и карти за игра „Емоциите".
Номинация на народно читалище „Фар 1930” с. Паволче, област  Враца
НАГРАДА ЗА ПУБЛИЧНА ИНСТИТУЦИЯ
Община Бургас
Община Бургас със силната ангажираност на Димитър Николов реновира стара сграда в центъра на Бургас за да я превърнат в нов дом на регионалната библиотека на стойност  9 943 899 лв., РБ „П. К. Яворов" отвори врати за своите ползватели на 1 април 2021 г., тя е притегателен център не само за бургаската общественост , но и за гостите и посетителите на града. Библиотеката отговаря на съвременните стандарти за библиотеката като 3-то място след дома работата/или училището.
Номинация на регионална библиотека „Пейо К. Яворов” – гр. Бургас.
Присъждането на наградите е на конкурсен принцип, а селекцията се извършва от петчленно жури от членове на Обществения съвет на ФГББ - проф. Боряна Христова, Снежана Йовева Проф.  Владимир Атанасов, Георги Константинов с председател - Доц. Георги Лозанов.

Знакът на наградата е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.