News from Libraries

ЛЕТЕН БАЗАР В НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЗОРА-1990“СЕЛО ПОБЕДА

Творческото лято в читалището приключва с пъстър летен базар. През ваканционните месеци децата от селото участваха в поредица от творчески и кулинарни работилници, организирани от читалищния екип. В подредената изложба-базар ще откриете традиционни български сувенири, оригинални 3D магнити, цветни миниатюри, кутии за бижута, камъчета за декорация и пана - декупаж. Истински български подаръци, създадени от талантливи детски ръце.

Read more

Рада Цонева и нейните стихове на среща с габровската четяща публика

Читалня „Д-р П. Цончев” в Габровската регионална библиотека бе домакин на вълнуващ поетичен дебют – Рада Цонева представи своята първа стихосбирка „Тя е всичко...” на 10 август 2023 година (четвъртък).
Рада Цонева е родом от град Трявна, домът й е в град Плачковци, но от 8 години работи и живее със съпруга си в град Дрезден, Германия.
Тя е интересен феномен – поетичната й дарба „се отприщва” по време на Ковид-пандемията и за около 2 години на бял свят се появяват над 1200 стиха.

Read more

За габровските деца, родители, учители, приятели и гости продължава забавното и интересно Лято 2023 с инициативите на Детски отдел и целия екип на Габровската регионална библиотека

Месеците юли и август 2023 г. продължават да са богати на творчески ателиета, литературни четения и други занимания за най-малките и тийнейджърите...: 14 юли - ,,Деца-доброволци в ролята на помощник-библиотекари" - децата научиха как са подредени библиотечните единици във фонда на Детски отдел и като истински библиотекари трябваше да открият определени книги; 19 юли - Лятна читалня на открито в централен градски парк до РБ "Априлов-Палаузов" в Габрово; 18 и 19 юли - Арт-ателиета "Рисунки върху текстил" и "Декупаж вържу магнит" във филиала на РБ "Априлов-Палаузов", ул. "Йосиф Соколски", кв.

Read more

Христо Банчев и „9 кръга на любовта” в Габрово

Многобройни гости посрещна читалня „Д-р П. Цончев” в РБ „Априлов-Палаузов” на 17 юли 2023 година, които взеха участие в литературната среща-разговор с Христо Банчев – млад автор, представящ своя дебютен роман – „9 кръга на любовта”. Книгата е сбъднатата мечта на Банчев, който пише поезия от ранните си години, но винаги е желал да твори и в проза, и е осъществил успешно това намерение. Встъпителни думи и поздравления за автора и за романа му сподели Пейо Делчев – габровски общественик и автор на книгата „Изпепелена младост”.

Read more

Журналистът и писател Румен Стоичков представи нови книги в Габровската регионална библиотека

Една много интересна и запомняща се среща на 11 юли 2023 година в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ - известният радиожурналист и автор на книги Румен Стоичков представи свои четири „рожби“, сред които и „Броеница от гласове“, най-новата от тях, появила се през настоящата 2023 година. Представянето на "Ожадняла река", "По билото на миналото", "Полъх от дълбините" и "Броеница от гласове" бе придружено от мултимедийна презентация за срещите и пътуванията на автора из България, обект на книгите му. За най-новата си книга Стоичков споделя: "...

Read more

„Сплав човешка” и Ваньо Стоилов се срещнаха с четящите габровци

В изключително емоционална и зареждаща атмосфера премина срещата-разговор с журналиста и писателя Ваньо Стоилов, който разказа за създаването на своята нова книга, наречена „Сплав човешка” в читалнята на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” в Габрово.

Read more

ЗЕЛЕНА БИБЛИОТЕКА

В разгара на лятото Народно Читалище „Зора-1990“  село Победа открива мултифункционален читалищен парк „Зелена библиотека“. Читалищната инициатива се осъществи с финансовата подкрепа на Община Долна Митрополия в лицето на Кмета Поля Цоновска.

Read more

ИЗЛЕЗЕ АНТОЛОГИЯТА „СЦЕНА ЗА ДЕЦА” ПРЕДСТАВЯЩА ГАБРОВСКИ АВТОРИ

Антологията „Сцена за деца“ е съвместно издание на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово и Института за литература при БАН и включва първи издания на драматически и поетически текстове за деца и юноши на седем автори, родом от Габрово, Дряново и Севлиево. Финансирана е по проект „Наследство.бг”.

Read more

„Рано или късно” с Нидал Алгафари в Габровската регионална библиотека

Колегията на РБ "Априлов-Палаузов" и четящите габровци благодарят на писателя, сценарист и режисьор Нидал Алгафари за чудесната вечер на 15 юни 2023 година, в която той гостува в Габрово. Домакин бе Габровската регионална библиотека. Срещата започна в 17.30 ч. в читалня "Д-р П. Цончев" на библиотеката. Директорът Савина Цонева поздрави госта. Нидал Алгафари представи своя последен роман в две части "Рано или късно".

Read more

Първо посещение в библиотеката

Днес, гости в библиотеката бяха малчуганите от ЦДГ "Щастливо детство" с. Ситово. Децата се потопиха в необятния вълшебен свят на книгите. Библиотекарят Атанаска Ченева им показа как да открият любимите си книжки по библиотечните рафтове и какви са правилата на библиотеката. Тя им прочете приказки, а те с голям интерес изслушаха и показаха знания, колко добре познават приказните герои. Децата разбраха, че в книгите се крият вълнуващи истории и стихотворения, от които могат да научат много.

Read more

Pages

Subscribe to RSS - News from Libraries