News from Libraries

VІІІ Международна научна конференция „Промените в глобалния свят и новите решения“

На 30 септември и 1 октомври в Русе се проведе VІІІ Международна научна конференция „Промените в глобалния свят и новите решения“, организирана от Регионална библиотека "Любен Каравелов".

Read more

Русе е първенец в „Стара хартия за нова книга – 2021“

Тази година Русе за шести път беше домакин на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“. В слънчевата септемврийска неделя на 26 септември всяко дете, което доведе на пл. „Свобода“ възрастен с 5 килограма хартия за рециклиране, получи книжка подарък, както и подаръци от партньорите на празника. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, получиха втора книжка на екотематика – „Грийн тийн“, „Ти можеш да спасиш планетата“ или новото специално издание на кампанията „Пазители на планетата“. Още награди ги очакваха в забавните игри и викторини.

Read more

Изключителна помощ за българските певци и инструменталисти

На 20 септември в Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе се състоя презентацията на „Немско-български музикален речник/Българско-немски музикален речник“. Събитието бе част от съпътстващата програма на Международния фестивал "Мартенски музикални дни".

Read more

EX LIBRIS – EX TRAINS „пътува“ с експреса „Свързана Европа“

Международният конкурс за екслибрис на русенската библиотека символично се включи в инициативата Connecting Europe Express.
Директорът на Регионална библиотека "Любен Каравелов" - Русе Теодора Евтимова подари на представители на Европейската комисия афиши на XVІІ Международен конкурс за екслибрис "EX LIBRIS – EX TRAINS", луксозни каталози от предишни издания на форума и рекламни материали на културния институт. Гостите пристигнаха в дунавския град с влака експрес "Свързана Европа" точно в 19:30 ч. на 16 септември.

Read more

Нови книги в библиотеката в с. Байлово

Библиотеката при НЧ "Елин Пелин - 1922" с. Байлово спечели проект по Програма "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност" 2021. Основната цел на програмата на министерството на културата е чрез осигуряване на финансова подкрепа за обновяване на библиотечните колекции, да активизира интереса към книгата и четенето и да съдейства за развитието на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация. Със средствата, отпуснати по проекта в размер на 1163,48 лв и 213,66 лв.

Read more

ЗАБАВНО ЛЯТО В ЧИТАЛИЩЕ "ЗОРА-1990" СЕЛО ПОБЕДА

ЛЯТНО АРТ СТУДИО „ТВОРИ И СЕ ЗАБАВЛЯВАЙ“ е инициатива на Народно читалище „Зора-1990г.“ село Победа с вече 10-годишна традиция. Летните дейности с децата са поредица атрактивни занимания от дългия с идеи списък, съставен от читалищния екип за ваканционни занимания с местните и гостуващите деца  в селото. Всички мероприятия, инициирани от читалището са с една единствена цел - наред с игрите и четенето на препоръчителна литература, да се разнообрази и осмисли  лятната ваканция на децата пребиваващи в селото. 

Read more

Лято 2021 в РБ „Априлов-Палаузов” - Габрово

На 21 юли 2021 г. в беседката зад основната сграда на РБ „Априлов – Палаузов” се проведе поредното ателие за изработване на художествени предмети от хартия с техниките оригами и квилинг по проект „От хартията до книгата... и след това”, съфинансиран по Програма „Култура 2021” на Община Габрово.
Антония Петрова от Детския отдел на библиотеката разказа за тънкостите при техниките квилинг и оригами, показа основните стъпки и заедно на участниците изработиха картички, солнички и охлювчета.

Read more

Лято 2021 в РБ „Априлов-Палаузов” - Габрово - художникът Диян Павлов и Творителница О`Писменехъ“ – Плевен гостуваха в Габрово по проект на библиотeката

На 9 юли 2021 година от 10.30 ч., в непосредствена близост до сградата на Габровската регионална библиотека се състоя поредното събитие по проекта на библиотеката „От хартията до книгата....и след това“, съфинансиран по Програма Култура 2021 на Община Габрово.

Read more

Лято 2021 в РБ „Априлов-Палаузов” - Габрово

На 14 юли 2021 година (сряда), от 10.30 ч., в беседката зад основната сграда на библиотеката бе осъществено поредното творческо ателие по проекта на Габровската регионална библиотека „Априлов-Палаузов”, съфинансиран по Програма „Култура” на Община Габрово „От хартията до книгата…и след това”.

Read more

Лято 2021 в РБ „Априлов-Палаузов” - Габрово

В разгара на лято 2021 година екипът на Габровската регионална библиотека „Априлов-Палаузов”, нейните партньори и верни читатели от всички възрасти с удовлетворение отбелязват, че любимата библиотека отново е до своите потребители и въпреки необичайните и ограничаващи условия на все още запазващото се извънредно положение, свързано с разпространението на пандемията от коронавирус тя не е нарушила традицията на летните занимания с габровските деца, ученици и младежи, техните родители, учители и близки.

Read more

Pages

Subscribe to RSS - News from Libraries