You are here

Дневник на четвъртото издание „Лято в библиотеката” при НЧ „Димитър Полянов – 1862г.” Карнобат

Осем интересни срещи на „Приятели на книгите в библиотеката”.
1. 05.07.2017г . „Лято в библиотеката” започна с много усмивки и хубави емоции! Повече от 30 деца се отзоваха на нашата покана и с интерес гледаха презентация и филм, представящи жътвата в Карнобатския край в миналото. Особено впечатлени бяха всички от подредените като на изложба автентични предмети, използвани при жътва. Децата докоснаха сърп, паламарка, сноп, "брада", облякоха жътварска носия и усетиха атмосферата на едно отминало време...
Благодарим на Институт по земеделие, гр. Карнобат, на Съюз на зърнопроизводителите "Маркели" гр. Карнобат и на НЧ "Пробуда - 1905" с. Черково за предоставените експонати!

2. 2.07.2017г. Днешното издание на „Лято в библиотеката” бе посветено на 155 години читалище в Карнобат. С презентация от архивни снимки като на филмова лента децата се върнаха в далечната 1862 година и извървяха пътя на читалището чак до днес. Г-жа Денева – Секретар на читалището даде старт на инициативата „Книга на сляпо” която бе посрещната с изключителен интерес . Финал на днешната среща бе участието на деца от Детски барабанен оркестър при НЧ „Димитър Полянов-1862г.” Карнобат. Те създадоха настроение и интерес у присъстващите.

3. 19.07.2017 година
Около 30 участници в „Лято в библиотеката” показаха, че четящия човек е мислещ човек , развиващ се в социалното глобално общество и борещо се с неговите проблеми. Тази седмица гост бе г-жа Данаела Милкова – Директор на ЦОП Карнобат и художествен ръководител на младежката театрална група „Хоризонти” при нашето читалище. С интерактивни игри децата съумяха да развият способността да се изразяват през очите на близкия до него приятел. Представен бе и конкурса за фотография, рисунка или колаж по ПРОЕКТ „ПРЕСЕЧНА ТОЧКА” – съвместен работа на ЦОП КАРНОБАТ, ФОНДАЦИЯ РАБОТИЛНИЦА ЗА ГРАЖДАНСКИ ИНИЦИАТИВИ , OAK FOUNDATION, СДРУЖЕНИЕ „АЛТЕРНАТИВИ” и НЧ „ДИМИТЪР ПОЛЯНОВ-1862Г.” КАРНОБАТ .
Тук децата размишляваха над въпросите :
От какво имат нужда за да са щастливи ?
Кой е истински приятел ?
Какво ни прави приятели ?
Родителите и възрастните могат ли да са ми приятели ?
Само човек ли може да бъде приятел?
С огромно желание децата се включиха в инициативата , като част от тях предадоха творбите си в края на занятието ни.

4. 26.07.2017 година
Отново е сряда , отново е ден за „Лято в библиотеката”.
Тази седмица гостува Петя Янева – бивш преподавател и наш приятел. Тя запозна присъстващите с приказката „Момче и вятър”, преразказана от Ран Босилек. Пред аудиторията тя разкри, интересни факти от биографията на разказвача, и обвърза псевдонима му с растението Босилек. Всяко едно дете си извади поука от приказката и отрази това в своята рисунка. Отново децата имаха възможност да си изберат „Книга на сляпо”, която да прочетат у дома .
С обща прегръдка завърши и днешната сбирка, израз на приятелство, доброта и подкрепа.

5. 02.08.2017г. темата на „Лято в библиотеката” бе „Български маскарадни игри”. Голяма част от децата от 3 до 13 години са гости на нашия град. Те с голям интерес се запознаха с местните традиции описани в многото краеведска литература по темата . След това изгледаха филма за първия кукер боец и нарисуваха кукери според своите виждания.

6. 09.08.2017г. И тази година не подминахме традицията на „Лято в библиотеката” запознавайки нашите млади приятели с големите традиционните християнски празници. Днес гост лектор ни бе ставр.ик. Павел Гърбов – свещеник в църквата Св. Йоан Богослов в нашия град. Със завладяващ разказ и мултимедия той ни въведе в един от големите християнски празници Успение Богородично или Голяма Богородица. Той ни разказа за живота на Божията майка и нейният син Иисус. Децата предвождани от него посетиха и храма ни „Св. Йоан Богослов”, където запалиха свещ за здраве и благоденствие. С възхищение всички разгледаха иконостаса с красивите и ценни икони. За вкъщи всеки отнесе подарък от църквата „тропар” -молитва за здраве, а от нас рисунка за оцветяване с лика на Богородица.

7. 16.08.2017г. Поредната сряда на „Лято в библиотеката” изпъстрена от палитрата на карнобатските художници. Днес гост ни бе Димчо Тонев- учител, художник и писател, който разкри на децата малка част от тайните на изобразителното изкуство. В мултимедийна презентация той ги запозна и с едни от световно известните карнобатски художници и техните творби. Всички участници нарисуваха свое произведение на изкуството с професионалното напътствие на нашия гост. Рисунките от днешното мероприятие, както и от предните издания са изложени в импровизирана изложба на входа на библиотеката. Благодарим Ви мили деца, че правите ежедневието ни по-красиво.

8. 23.08.2017г. Днес бе последното издание на „Лято в библиотеката” за тази година, при НЧ „Димитър Полянов-1862г.” Карнобат. Като за финал, оставихме на нашите малки участници, тема за размисъл и възможност за търсене на информация за заобикалящия ни свят. Същият ония родния „скрит пред очите ни” град, с всичките му известни и неизвестни поводи за гордост, паметници,места, хора и събития. Красивата и изпълнена с поука легенда за Кърказан баир от Иван Карановски бе отличен завършък на презентацията „Карнобат – познат и непознат”. Всеки сам подреди в своя версия картичка на Карнобат, която получиха в края на изданието като подарък. Още веднъж искаме да благодарим на всички участници на „Лято в библиотеката -2017”. Всички Вие млади хора, потвърждавате идеята, че библиотеката не е само място с книги, а свят изпълнен със знания , емоция и нови приятели , а също така и отворен прозорец към всички светове.