You are here

Камен Донев - един идеалист без илюзии

Стотици русенци изпълниха голямата читалня на регионалната библиотека в понеделник вечер. Събра ги харизмата на едно момче, тичало по улиците на дунавския град, откривало света в първите прочетени книжки, в лудориите на детството край реката и в тихите улички на квартала около Товарна гара, попивало вълшебството на фолклора в ансамбъл "Найден Киров", за да намери себе си на театралната сцена и в съвременното българско кино и да се утвърди като един от знаковите родни актьори, режисьори и автори на сценарии - Камен Донев. В публиката бяха неговите любими учителки Мария Давидова и Мария Лакова, деца от клуб "Русезнание" на СУ "Йордан Йовков", културни дейци, близки и познати, граждани от няколко поколения и доброволци от русенския МБЧК, които осигуриха медицински срещата. Журналистът Пламен Калинов пое нелеката задача, да бъде водещ на събитието.

Камен Донев прие поканата на библиотеката 12 години след първото си гостуване, за да се срещне с четящите хора на родния си град и да поговори с тях за семейството, авторитетите, образоването и културата и значението им за успеха и изграждането на всеки човек като личност. Още с първите въпроси границата между гост и публика падна и срещата се превърна в откровен разговор кое прави стойност днес, когато господства девалвация на морала и човешкото и тържествуват етикетите. За себе си той каза, че баща му, известният хореограф и създател на ФТТ "Найден Киров" Иван Донев и двамата му учители в НАТФИЗ Тодор Колев и Крикор Азарян са най-важните жизнени авторитети и корективи, които са оформили неговия светоглед и с които се съобразява и днес.

В съвременното общество Камен Донев се натъжава и притеснява от неща като агресията, лошотията, опростачването и липсата на желание за развитие. За него няма нищо по-страшно, нелепо и трагикомично от човек, който няма намерение да промени нещо в живота си, а чака някой друг да го свърши. Запитан какво трябва да се направи, той каза, че ние трябва непрекъснато да променяме себе си и хората, с които живеем, а не да ги съдим. "Единственото нещо, което ти се дава отгоре, е духът, с който ти трябва цял живот да градиш и надграждаш, а най-важното нещо е хората да се научат да разсъждават и комуникират помежду си".

Известният русенец получи читателска карта "посланик на библиотеката" от директора й Теодора Евтимова, шарж на художника Огнян Балканджиев и рисунки на децата от клуб "Русезнание". В книгата за впечатления Камен Донев написа: "Дълбоко вярвам, че силата и пътят на човешката душа е в това, да се радва... Да се радва и да е благодарна завинаги".