You are here

Тримагически турнир в Русенската библиотека

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - Русе се включи за шести пореден път в международната Нощ на книгите за Хари Потър. Темата тази година беше „Тримагически турнир“. На 6 февруари, въпреки лошото време, обилния снеговалеж и грипната ваканция, почти 60 мъгъли, магьосници и вещици от различни русенски училища – почитатели на симпатичния магьосник, се събраха в превърналата се в Голяма зала на Хогуортс Зала „Изкуство” на библиотеката. 
В Тримагическия турнир участниците бяха разделени на две възрастови групи – от 7 до 11 и над 12 години. Той се състоеше от три изпитания. Във възрастовата група от 7 до 11 години купата намери и спечели турнира маг Матей Христов. Той е на 10 години, ученик в ОУ „Любен Каравелов“. При по-големите победител и горд откривател на купата стана маг Рая Асенова, която е на 13 години, ученичка в МГ „Баба Тонка“.
Отпадналите след всяко изпитание биваха отвеждани в Залата за магически забавления (Библиотечко), където да изчакат края на турнира. Тук те имаха възможност да решават магически квадрати и тестове, да си направят снимки с магическа рамка и специално изработени атрибути по книгите за Хари Потър, а в арт зона оцветяваха дракони, чорапчето на Доби и изработваха бухалчета-сувенири. Някои избраха да разкодират думи от поредицата книги, а други да се освободят от най-големия си страх.
Всички състезатели получиха диплом за участие в турнира. А за реда и дисциплината по време на надпреварата се грижеха „префекти“. 
Екипът на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ благодари на доброволците Емилия Димитрова, Геновева Росенова  и Йоана Петрова, които подготвиха цялата вечер - от сценария и игрите до декорите. Общо дванадесет доброволци се включиха в провеждането на самите игри – ученици от английската гимназия, училището по изкуства и гимназията с преподаване на европейски езици, както и студенти. Специална изненада за края на вечерта – видеоклип-трейлър, изработен от кадри от филмите за Хари Потър, беше подготвила Стела Петрова, която също получи адмирации от участници и организатори на събитието.

Инициатор на международната „Нощ на книгите за Хари Потър” е британското издателство „Bloomsbury“, което публикува всички книги на Джоан Роулинг (Harry Potter Book Night). Първата книга "Хари Потър и философският камък", е публикувана през 1997 година. Повече от 20 години историята за Хари Потър има своите милиони почитатели по цял свят.