You are here

Йоана Йорданова представи пред габровци своя дебютен роман „Звезден мрак“

Регионална библиотека Априлов-Палаузов“ бе домакин на вълнуваща среща. На 11 февруари 2020 г. читатели на библиотеката, приятели и библиотекари посрещнаха в залата за събития възпитаниците на Национална Априловска гимназия Йоана Йорданова и Десислава Савчева. Йоана представи своята книга – един забележителен съвременен дебют – романът-антиутопия „Звезден мрак“. Йоана Йорданова е ученичка в XI клас на НАГ – Габрово. Тя е надарен млад човек с активна гражданска позиция. Йоана е член на Доброволческия клуб при библиотеката в продължение на повече от 5 години. Книгите и четенето са любимо нейно занимание. Както тя самата споделя, най-добрите й учители са книгите – от мига, в който баба й отвела малката Йоана зад стените на библиотеката, това място се превърнало в нейния вълшебен свят. Йоана започва да пише своята книга на крехката 14-годишна възраст. Историята на петимата тийнейджъри, които с жар и смелост водят борбата със Злото, носейки Доброто в себе си и заразявайки останалите с него, живеят вече свой живот в ума и сърцето на Йоана. Тя получава категоричната подкрепа на своя класен ръководител – преподавателя Владилена Катевска, която първа чете ръкописа на книгата и насърчава Йоана да го представи във фондация „Комунитас“. В резултат на спечеления конкурс Йоана става носител на Изключителната стипендия за литература на фондацията за 2017 - 2018 година. В началото на 2019 година и благодарение на стипендията книгата става факт – отпечатана е в търновското издателство „Фабер“, което подкрепя млади български автори.
Йоана Йорданова отправи специална благодарност и към редактора на книгата – д-р Иван Христов, бивш възпитаник на Национална Априловска гимназия, сътрудник в Института за литература на Българската академия на науките. Тя сърдечно благодари на съименника му Иван Христов – експерт в отдел „Култура“ на Община Габрово и един от създателите на литературния сайт Тетрадката.ком. Екипът на Тетрадката е привлякъл Йоана като свой автор, а искрената подкрепа на Иван Христов, Калоян Христов и Лъчезар Йорданов също се е оказала мотивираща за младата писателка.
Автор на художествения проект за корицата и оформлението на романа „Звезден мрак“ е Деси Савчева – тя също е ученичка в Национална Априловска гимназия и е един от младите габровски художници. Тя сподели, че книгата я вълнува, че двете с Йоана са работили в чудесен екип и общите им идеи наистина са дали вълнуващ резултат.
Йоана отговори на многобройни въпроси на публиката. Тя разказа как наистина за всеки автор е много трудно началото на писането дори и тогава, когато идеята и сюжетът вече са оживели у него. После героите и случките в книгата придобиват свой собствен живот и започват те „да водят“ своя автор в литературното приключение.
Йоана бе поздравена от представител на габровските творци – Росица Кънева отправи искрените си благопожелания към нея. Тя бе подкрепена от Владилена Катевска, от Иван Христов и от друг съвременен габровски автор, също скоро направил своя литературен дебют – Даниела Стан. Младата писателка подготвя продължение на романа „Звезден мрак“. Очакваме го с нетърпение и пожелаваме на Йоана Йорданова здраве, неугасимо вдъхновение и успех.
Заповядайте в библиотеката – любимо място на един перспективен габровски автор на крехката 17-годишна възраст и прочетете книгата „Звезден мрак“, а също и много други заглавия на съвременни български поети и писатели.
Анелия Мутафчиева - Христова