You are here

Носители на четвъртите Годишни награди на ФГББ

На 24 ноември 2020 на тържествена церемония в клуб „Перото” в рамките на Националния форум „Библиотеките днес: Умения на 21. век” при спазване на всички епидемиологични мерки бяха връчени четвъртите Годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“.
Петчленно жури с председател доц. Георги Лозанов и членове проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, доц. Марин Бодаков и Снежана Йовева излъчи победителите в четири категории – национална и регионална медия, спомоществовател и публична институция, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в България.

В категория „национална медия“ носител е вестник „Труд” номинация на регионална библиотека „Любен Каравелов” гр. Русе за обективното, задълбочено и последователно отразяване на дейността на библиотеката като обществена институция, изпълняваща мисия по приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряване на равен достъп до информация, култура, знание и услуги. Националната медия отразяваше целогодишно професионално и навременно дейността на русенската библиотека. В поредица от 11 материала журналистката Весела Ангелова отрази подготовката, провеждането и резултатите от състоялата се през септември VII Международна научна конференция „Еволюция срещу революция или за моделите на развитие". Форумът събра в библиотеката над 100 учени от различни сфери от България и чужбина, които дискутираха моделите на развитие на отделния човек и човешката цивилизация.

В категория „регионална медия“ наградата получи Телевизия Видин (ТВВ) – номинация на регионална библиотека „Михалаки Георгиев” Видин. Двете организации са изградили успешно сътрудничество, благодарение на което от февруари 2020 година, като съвместна продукция на ТВВ и Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев", стартира предаването „Книга за компания". Предаването е месечно, с продължителност 20 мин. и заема място в сегмента за култура, изкуство и образование. В „Книга за компания" участват директорът на Библиотеката и служители от различни отдели. По този начин зрителите научават повече за функциите и работата на съответния отдел. До този момент са засегнати теми като: литература за деца, четенето през лятото, интересите на учениците, предпочитанията между книги и филми, тематични книги, свързани с дискутирания въпрос и др.
В тази категория имаше 14 номинации. До финалната тройка достигнаха и вестник "100 вести" Габрово и Информационния сайт SmolyanNews.

В категорията „спомоществовател“ беше отличена американската фирма  InMusicBrands – номинация на регионална библиотека „Любен Каравелов” Русе. Фирмата дарява музикални инструменти на обща стойност 9 708 лв. за създаването на съвременна музикална стая. Благодарение на тяхната подкрепа библиотеката привлича на младите хора с компактни кийборд и мастер кийборд, стейдж пиано, усилватели, духови контролери, електронни барабани, активни тонколони, грамофон, микрофони, слушалки, DJ контролен пулт висок клас, както и по-масови пособия за най-малките  читатели и родителите им. Характерно за тези инструменти е, че могат да бъдат ползвани в тих режим на работа. Така останалите читатели не са смущавани и всеки ползва отдел „Изкуство” за своите цели.
В рамките на периода за номиниране в тази категория се получиха 10 номинации. Финалната тройка се допълва от фондация "Лукойл" и фондация „Хюсние Кяшиф" .
 
В категорията „публична институция“  носител на наградата е община Лясковец – номинация на народно читалище „Напредък-1870” за успешно планиран и  реализиран проект „Ремонт и обновяване на читалище „Напредък – 1870” - гр. Лясковец”, финансиран от Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020 с обща стойност 435 776.17 лева.  В резултат на проекта се подобрява и модернизира културната инфраструктура като съдейства за подобряване качеството на  живот на територията на общината. С осъществените строително-ремонтни дейности,  най-значимата културна институция в община Лясковец се превръща в модерен и притегателен център за местната общност. С цялостното обновяване на материално-техническата база,  емблематичната сграда на читалището не само придоби съвременен облик, но  и предоставя идеални  условията за развитие на художествено-творческа, образователна,  културно-информационна и библиотечна  дейност. Осигурен бе и достъп на хора с увреждания до библиотечно-информационни и други културни услуги.
В тази категория бяха номинирани и община Благоевград и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив.

Годишните награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“ са учредени в изпълнение на мисията и целите ѝ за подпомагане на приобщаването на българските граждани към информационното общество и осигуряването на равен достъп до информация, култура, знание и услуги чрез мрежата от обществени библиотеки в страната.
Знакът на годишните награди е стилизирано пластично изображение, изработено от художника Павел Божерянов. Наградите нямат друго материално изражение освен художествения си знак.