You are here

Вдъхновяващи занимания в Летен детски клуб „Играй и учи“ в библиотеката в Добрич

През седмицата, първото занимание с участниците от Летен детски клуб „Играй и учи” на Регионална библиотека „Дора Габе“ бе посветено на 184-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Библиотекар  разказа на децата интересни и непознати факти за националния герой, идеолог и организатор на българската национална революция, научиха повече за неговото семейство, за основаната от него комитетска мрежа и гибелта му. От експонираната витрина малчуганите се запознаха с произведения, посветени на Дякона и четоха откъс от разказа „Чистият път“.
Второто занимание за седмицата в Летен детски клуб „Играй и учи” започна с решаването на кръстословица, посветена на български личности и градове. Темата за българското отведе децата да преоткрият и опознаят  най-известните съкровища по нашите земи  чрез представяне на презентация и четене на интересни истории от книгата „Невероятните съкровища на България“ от фонда на Сектор Работа с деца. Всички добиха увереност да бъдат истински археолози и заявиха готовността си да открият съкровищата, скрити в библиотеката. Така започна специално подготвената от библиотечните специалисти игра „Малки археолози“. Децата бяха разделени на два отбора, получаваха въпросите, заедно отбелязваха верните отговори и се втурваха да търсят къде е скрито златното имане. В зависимост дали са отговорили правилно или грешно, малките археолози намираха злато или камъче.
Седмицата в Летния детски клуб „Играй и учи” завърши с презентация на тема „Библиотекарите – пазители на знанието“, която показа на участниците как са изглеждали първите ръкописи, книги и библиотеки в миналото. Научиха за работата на библиотекарите, за мисията им да съхраняват, пазят и разпространяват знанието и писменото слово във вечността. След това всяко дете създаде своя книга с чудновати, скрити на морското дъно създания, весели червейчета, изкачащи от страниците и подвижни елементи, на които, с помощта на рисунки, разказаха своите истории.