You are here

Лято 2021 в РБ „Априлов-Палаузов” - Габрово

В разгара на лято 2021 година екипът на Габровската регионална библиотека „Априлов-Палаузов”, нейните партньори и верни читатели от всички възрасти с удовлетворение отбелязват, че любимата библиотека отново е до своите потребители и въпреки необичайните и ограничаващи условия на все още запазващото се извънредно положение, свързано с разпространението на пандемията от коронавирус тя не е нарушила традицията на летните занимания с габровските деца, ученици и младежи, техните родители, учители и близки. Библиотеката – едно от най-предпочитаните места за посещение и пребиваване в областта, с многобройни възможности за четене и учене през целия живот разработи отново и прилага с успех своята лятна ваканционна програма!
Лято 2021 година в Габровската регионална библиотека е посветено основно на изпълнението на дейностите по спечеления проект на библиотеката „От хартията до книгата... и след това”, съфинансиран по Програма „Култура 2021” на Община Габрово.
Целта на проект “От хартията до книгата...и след това“ е запознаване на деца и младежи с важен за човечеството исторически момент – появата на хартията и изобретяването на книгопечатането, дало възможност за революционно разпространение на хартиената книга в света и достъп до образование на хората от всички социални общности. Проектът разкрива по атрактивен начин ролята на книгата и четенето в човешката история, запознава децата и младежите с нетрадиционни варианти за употреба на хартия и хартиени отпадъци и с дейности, превръщащи старите книги в произведения на изкуството чрез методите буккарвинг, квилинг, оригами и др.
На 7 юли 2021 година (сряда) бе проведено първото творческо ателие по проекта - за ръчно изработване на хартия и книгоразделители от рециклирана хартия, с Ивелина Иванова и Станислава Спасова. Хартията се накъсва предварително, накисва се и се превръща в ,,пулпа". Това е моментът, в който участниците в ателието да добавят към пулпата малки цветни листчета хартия или живи цветя, листа, треви. После с помощта на специално приготвени сита се оформят самите книгоразделители, които се подсушават по подходящ начин.
Ателието започна в 10.30 ч. в беседката в централен градски парк, зад сградата на библиотеката. То предизвика голям интерес и ентусиазъм не само у своите участници, но и сред граждани и гости на Габрово.