You are here

Международният ден на детската книга

Книгите са най-тихите и най-постоянни приятели. Те са най-достъпните и най-мъдри съветници, както и нашите най-търпеливи учители. - Уилям Елиът

На 2 - април празнуваме международният ден на детската книга.
Датата съвсем не е избрана случайно, защото на 2 април преди 217 години в Одензе се ражда датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Сигурни сме, че няма възрастен, който да не е израснал с приказките му: "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", “Принцесата и граховото зърно" и други.
Любовта към литературата започва в детството – още с първите истории, разпалили любопитството ни към света, приказките на баба и всички книги, които са ни прочели нашите родители. За да дойде постепенно и голямото откритие, че именно в книгите се крие магията на най-истинското пътешествие през времето и пространството, което с годините ни прави не просто по-добри читатели, а и по-добри хора.
Книгата и срещата ни с нея е една приказка, която се разказва по целия свят. Тя пълни света с думи, знания, герои; тя кара света да се смее, удивлява, да получава щастие и радост.
Някога, когато даже няма да мислим за това, една от приказките ще се върне в нашия живот, предлагайки ни нестандартно решение на трудностите, които ще срещнем в своя житейски път.
Всяка година в този празничен ден  в библиотеката гостуват деца, четящи, любознателни и търсещи приключения  с герои от приказките. Библиотекаря запозна децата от първи и втори клас с празника ,който се отбелязва в цял свят и има над половин вековна история. На гости в библиотеката са ученици от:
 2-ри  “а” и „б” клас от СУ „Св.Св. Кирил и Методий” гр. Неделино,
1-ви „б” клас от СУ „Св.Св. Кирил и Методий” гр. Неделино с класни р-ли г-жа Лили Узунова и г-жа Златка Кисьова , както и деца от ДГ „Пролет” с изложба от рисунки „Моят любим приказен герой”
 Те се включиха в четене на любими приказки.
Обичайте книгите и четете! Опознавайте нови светове, развивайте своето въображение и никога не се отказвайте да творите и експериментирате!