You are here

18 години женска фолклорна група „Вълшебни звуци”

С празничен концерт, посветен на Деня на християнското семейство, фолклорна група „Вълшебни звуци” при НЧ ”Зора 1990г.” село Победа отбеляза своята осемнадесетгодишнина. В ноемврийския ден певиците почерпиха вдъхновение от  Дряново -  райски кът в сърцето на Балкана, град с богата история и невероятен със своята природна красота и забележителности, възрожденска архитектура, иконописи, майсторски дърворезби, както и с  неповторимото гостоприемство на балканджиите.
Събитието бе организирано съвместно с  НЧ ”Развитие -1869“ град Дряново, като в него освен гостите от Община Долна Митрополия, участие взе местната вокална група „Стринавско ехо“. Талантливите самодейци от Плевенско под ръководството на художествения  ръководител Надка Томова представиха народни песни - обработен фолклор. Дамите от Дряновското читалище, с ръководител Марийка Тумбалова се изявиха с прекрасни стари градски и шлагерни песни. Концертната програма завърши с общо изпълнение на патриотична песен, допринесла за тържествения и приповдигнат дух в залата. В топла и задушевна атмосфера двете читалища си размениха символични подаръци в знак на зародилото се приятелство между колективите и с обещание за бъдещи съвместни участия.
Празника, по повод изминалите 18 творчески сезона на „Вълшебни звуци“ продължи с тържествена вечеря, песни и танци. Осемнайсет години, изпълнени с трудности и премеждия, с радости и болки, с успехи и аплодисменти, с медали и класации. След двете ковид години, белязани с дистанционни и онлайн участия, 2022 бе година на възстановяване. През годината групата има пет участия, три от които със състезателен характер. Равносметката е трета награда в Национален фолклорен конкурс „От извора на Севера“ в Пордим и втора награда от Национален фолклорен събор „Ритъмът на България“ в Ловеч.
Отчитайки своите годишни постижения, самодейците си пожелаха здраве, нови творчески успехи, и нестихваща любов към магията на българския фолклор!