Photo gallery

„Спомени, спомени...“ - Бабинден в с. Смилец - 2018 година

     Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на “бабите” – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали. На 8 януари се празнува Денят на родилната помощ, но народът спазва старата традиция да празнува този ден, известен още като Бабинден, по стар стил на 21 януари.

Read more

„Спомени, спомени...“ - Бабинден в с. Смилец - 2015 година

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. 

Read more

„Спомени, спомени...“ - 115 години НЧ „Светлина-1906- Смилец“

Първото мероприятие, което ще ви представим в ретроспекция, е Бабинден. Поради противоепидемичната обстановка в страната, за наше огромно съжаление, не можем да отбележим Бабинден, както подобава.
Пожелаваме на всички здраве и дано скоро отмине пандемията!

Бабинден - 21.01.2010 година

Read more

115 години НЧ „Светлина- 1906- Смилец“

Тази година се навършват 115 години от създаването на НЧ „Светлина- 1906- Смилец“. Във връзка с годишнината, през 2021 година ще ви представим рубриката „Спомени, спомени...“ - снимков и видео материал от проведени мероприятия назад в годините.

Read more

165 години от рождението на Стоян Михайловски

По повод годишнината от рождението на Стоян Михайловски-български поет, сатирик, баснописец, общественик и политик в библиотеката при НЧ "Светлина-1938" гр. Неделино група  ученици от V клас при СУ "Св. Св. Кирил и Методий" се запознаха с живота и творчеството на писателя. Прочетоха любими  басни от Автора.

Read more

Празнична литургия по повод „Богоявление“ за самодейците и жителите на с. Смилец

Днес на 6 януари 2021 г. в храм „Св. Йоан Кръстител“ с. Смилец бе отслужена празнична литургия по случай Богоявление.
Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова деня се нарича още Богоявление.
Пожелаваме на всички да бъдат живи и здрави!

Read more

Коледна украса при НЧ „Светлина- 1906- Смилец“

Коледа е празник на любов, единност, надежда, топлина.
На Коледа се случват чудеса. Затова трябва да вярваме в добротата, в човечността и в светлото бъдеще.

Коледа е! Истина се ражда
като мъничка сълза.
Може тя да е от щастие,
може да е от тъга.

Коледа е! Нека да е щастие!
Бог сълзите ни брои
и в борбата за надмощие
нека то да победи!

Пожелаваме Ви Весели празници!

Read more

Коледна детска работилница при НЧ „Светлина-1906- Смилец“

На 12 декември 2020 година с децата на село Смилец, при спазване на противоепидемичните мерки, си направихме една малка работилничка на Дядо Коледа.
След това децата си направиха коледна украса, която да закачат на елхите вкъщи и коледни картички, които да подарят на семейството си. Всички останаха много щастливи за възможността да работят в работилничката на Дядо Коледа.

Бъдете живи и здрави!
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Read more

НЧ „Светлина-1906- Смилец“ отбелязва Деня на будителите и открива новия творчески сезон

На 04.11.2020 г. отбелязахме Деня на народните будители и открихме новия творчески сезон. Върнахме се назад във времето и си припомнихме минали житейски събития и мигове на духовната история на самодейците на с. Смилец. Спазвайки епидемичната обстановка в страната, всички присъстващи носеха маски и спазваха нужната дистанция.
Пожелаваме на всички да бъдат здрави и да пазят духовното в себе си.

Read more

Pages

Subscribe to RSS - Photo gallery